Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Excursie Friesland: De ‘Her-story’ van een Moedergodinplaats

15 februari 2019 @ 10:30 am - 5:00 pm

EUR 40,00

vrijdag 15 februari 2019 (10.30 – 17.00 uur) Stavoren

Excursie FrieslandDe oudste van de Friese elf steden en tegelijk hoofdstad waar de koningen leefden. Een plaats met een zeer apart verleden vlak bij de oude Friese burcht, later het eerste klooster van Friesland. De Friese Maria verering is hier begonnen op de plaats van de oude Friese vrouwenburcht.

De Friezen sluiten Maria in hun hart. In het zegel van de Upstalbeam – een vergadering waar op derde Pinksterdag het belang van Friesland wordt besproken – staat zelfs een beeltenis van Maria. De inscriptie luidt: “His signis vota sua reddit Frisia tota cui cum Prole pia sit clemens Virgo Maria’.

(Door dit teken brengt heel Friesland hulde aan de Maagd Maria, die met haar lieve Kind het genadig zij) Mariua wordt geflankeerd door twee Friese strijders.

In het begin van de 9de eeuw sticht de priester Odulphus in Stavoren een klooster, dat hij toewijdt aan de Moeder Gods. In de 12de eeuw wordt dat klooster overgedragen aan de Benedictijnen en komt de Lieve Vrouwe-abdij tot grote bloei, vooral ook vanwege een zeer oud beeld van de Moeder Gods. Het staat in de kerk en van heinde en ver komen de mensen om Maria eer te betonen; ze is getooid in Fries kostuum, met Friese kap. Men noemt haar dan ook de Friese Lieve Vrouw.

We bezoeken verschillende historische punten in de stad, zoals de oude terp, de waterzijde met haar specifieke waterwezens en oude zwerfstenen van het voormalige klooster, en staan stil bij verschillende fenomenen uit de vele verhalen over dit stadje en bekijken de relatie met geomantische fenomenen.

En laten ons verrassen!

Een plaats met weinig zichtbare maar ‘veel sfeer herinneringen’. Een subtiel juweel langs de IJsselmeerkust!!

Verzamelpunt: 10.30 uur parkeerterrein aan de Stationsweg in Stavoren

Algemeen

– bijdrage per dag: 40 euro dan wel naar vermogen

– meenemen; iets om op te zitten, en wat te delen voor een gemeenschappelijke lunch, drinken en een eigen cadeau voor de omgeving

– voor vragen en opgave kun je me bellen op: 0614200028 .

Gegevens

Datum:
15 februari 2019
Tijd:
10:30 am - 5:00 pm
Kosten:
EUR 40,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Friesland
Nederland

Organisator

Instituut voor Gaialogie
Telefoon:
+31 6 14200028
Website:
http://www.gaialogie.nl