Sterrenbeeld stier in Friesland

Gaialogische landschap ervaringsdag

Sterrenbeeld stier in Friesland

a.s. Zaterdag 8 juli 2017 10.30 – 17.00 uur

Aanstaande zaterdag heb ik een gaialogische landschap excursie rondom Bolsward in het kader van onderzoek van de subtiele kwaliteiten van de Friese elf steden.

Het betreft de sterrenpunten van het sterrenbeeld stier in het grote landschap rondom Bolsward (bol..stier, aldebaran). De te bezoeken plekken zijn Witmarsum, Schraad, Burgswerd, Bolsward, Nijland en Ysbrechtum. Het betreffen kerkplaatsen en twee landhuizen.

Deze punten zijn vermeld in het boek ‘Het geheim der eersten’ van Henriette Hemmink op basis van onderzoek door dr. Emiel Amsterdam. (2014)

 • Bij bezoek aan deze plekken wordt;
 • de actualiteit van de verbinding onderzocht, hoe het destijds was en wat men heeft gedaan om de verbinding te handhaven.
 • wat betekende het sterrenbeeld stier voor de Friezen
 • boven- beneden verbinding meten, kwalificeren
 • de oeros cultussen in de friese oudheid. De oeros leefde rond 600 nog in Friesland.

Heb je belangstelling laat het me weten.

Lees verder in de agenda

sneek

Op zoek naar de typische Friese watergeomantie – Sneek

Op zoek naar de typische Friese watergeomantie in Sneek op 10 juni 2017

Zaterdag 10 juni gaat de Gaialogische ervaringstocht naar Sneek met als subthema: “Orion/Plejaden, St. Jansriten rond de langste dag en kruisridders” .

Het zuidwestelijke Friese gebied heeft met een stuk van het IJsselmeer een mooie kosmische kwaliteit waar de hemel op aarde komt; sterrenbeelden zich projecteren met de Melkweg.

Zaterdag 10 juni wil ik een vierde stad van de elf Friese Steden bezoeken om de typische Friese stadsplek aard te verduidelijken.

Elke stad heeft haar eigen diepere kwaliteiten die soms van heel oude oorsprong zijn. Deze subtiele kwaliteiten worden in kaart gebracht om de stad

Sneek anders te herkennen. De subtiel beleefbare sferen –herstory- met de historische feiten –his story- en de mythen tezamen geven een totaler beeld van een plaats dan alleen de platte geschiedenis.

Een geomantische ervaringen dagreis door deze stad en haar omgeving met onderzoek en belevingen aspecten zoals:

 • de Oerplek Sneek is ontstaan in de 10e eeuw op een hoger gelegen zandige landtong (Sneek = Ter Snake = op landtong) en is tot ontwikkeling gekomen na de aanleg van de zuidelijke dijk van de Hempolder Scherhem. Wat is daar nog van te ervaren?
 • kerkplek gewijd aan St. Maarten en de relatie van de Orion gordel (kerk had drie torens op en rij) met Plejaden en de oorspronkelijke diepe ondergrond kwaliteiten
 • het belangrijke klooster van de Johannieter ridders (kruis/tempel ridders?) op de St. Jansberg. Een commandorij gesticht in 1250 en afgebroken in 1580. Nu grote begraafplaats.
  De Sint Jans riten en de relatie met Plejaden rond de 21/24 juni. Een andere kijk op midzomer rituelen.
 • kloosterplek Thabor in Tirns en de relatie met de roem beruchte ridder Rienck Bocken (14/5e eeuw en oorsprong van ‘wildeman’ archetype in wapen van Sneek?) die voor z’n zielen rust een eigen klooster bouwde in 1406 op de terp Abwert of Abort. (naam Thabor afgeleid van omkering van de naam) Nu cultuurhoeve en wijn boerderij.

Tijdens de bouw van het klooster zag de ridder met andere getuigen .„Des nachtes daer nae, dat heer Rienick dat eerste huis hadde aangelecht, worde gesien, dat ut die selve plaetse, dear nu het clooster staet scheen een groot licht dat opsteech an den hemel. Lichtverschijnselen zijn niet vreemd bij klooster en kerkvestigingen. Maar wat voor licht is daar?

 • de waterstad Sneek met haar waterwezens

Algemeen en opgave

De dag begint om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur.

Meenemen warme buitenkleding, een cadeau voor de stad en de subtiliteiten en iets voor de gezamenlijke lunch
Wil je mee, laat het me weten.
Na opgave mail ik door waar we elkaar ontmoeten.

Workum Sint Gertrudiskerk

Ervaringstocht naar Workum op 13 mei

Workum anders tWorkum - grote kerke herkennen.

De subtiel beleefbare sferen in Workum –herstory- met de historische feiten –his story- en de mythen tezamen geven een totaler beeld van een plaats dan alleen de platte geschiedenis.
Lees verder in de agenda  –>

 

Op zoek naar de typische Friese watergeomantie

Aanstaande zaterdag 13 mei  gaat de Gaialogische ervaringstocht naar  Workum; ‘vrouwelijke’ kerkterp op sterrenverbindingspunt  steenbok, en relatie met (edel)hert/hinde archetype?

Het zuidwestelijke Friese gebied heeft met een stuk van het IJsselmeer een mooie kosmische kwaliteit waar de hemel op aarde komt; sterrenbeelden zich projecteren  met de Melkweg.

Algemeen en opgave

De dag begint om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur.

Dag bijdrage 40 euro dan wel naar vermogen.

Meenemen warme buitenkleding, een cadeau voor de stad en de subtiliteiten en iets voor de gezamenlijke lunch

Wil je mee, laat het me weten.

Na opgave mail ik door waar we elkaar ontmoeten.

Gaialogische ervaringstocht naar Hindeloopen op 8 april

Zaterdag 8 april gaat de Gaialogische ervaringstocht naar Hindeloopen; vrouwelijke kerkterp op sterrenverbindingspunt steenbok, en relatie met (edel)hert/hinde archetype. Het zuidwestelijke Friese gebied heeft met een stuk van het IJsselmeer een mooie kosmische kwaliteit waar de hemel op aarde komt; sterrenbeelden zich projecteren met de Melkweg.

Zaterdag 8 april wil ik een tweede stad van de elf Friese Steden bezoeken om de typische Friese stadsplek aard te verduidelijken.

Elke stad heeft haar eigen diepere kwaliteiten die soms van heel oude oorsprong zijn. Deze subtiele kwaliteiten worden in kaart gebracht om de stad

Lees meer in de agenda

leergang gaialogie

Nieuwe leergang Gaialogie in september 2017

Nieuwe leergang Gaialogie in september met accent op watergeomantie

In september 2017 start weer een eerste jaar leergang gaialogie. Deze nieuwe leergang Gaialogie in september heeft een accent op watergeomantie.watergeomantie

De leergang geeft een mogelijkheid tot persoonlijke verdieping in de interactie van jouw met  de subtiele natuur omgeving.

Het eerste jaar is een kennismaking met het werkveld en het tweede jaar een specialisatiejaar .

De nieuwe opzet is een maandelijkse bijeenkomst gebaseerd op de leergangsteksten met individuele begeleiding via Skype en een week in Schirnding.

Heb je belangstelling om mee te doen met een leergang in 2017; deze start in september. Laat het me weten dan kan ik je uitnodigen voor een informatie bijeenkomst. Je kunt altijd meegaan met een ervaringstocht.

gaialogische ervaringstocht Excursie Friesland

Gaialogische ervaringstocht op zaterdag 18 februari: Friese Watergeomantie in Stavoren

Friese Watergeomantie in Stavoren

Gaialogische ervaringstocht naar de typische Friese watergeomantie

Zaterdag 18 februari gaat de Gaialogische ervaringstocht naar Stavoren: Maria, Freya, Moedergodinplaats.

Een plaats met een zeer apart verleden vlak bij de oude Friese burcht, later het eerste klooster van Friesland. De Friese Maria verering is hier begonnen op de plaats van de oude Friese vrouwenburcht.

We bezoeken verschillende historische punten in de stad

Lees meer op deze evenementenpagina .

Algemeen en opgave

De dag begint om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur.
Dag bijdrage 40 euro dan wel naar vermogen.

Wil je mee, laat het me weten.
Na opgave mail ik door waar we elkaar ontmoeten.

 

Wigholt Vleer en Dick van den Dool in Friesland

Film met Wigholt Vleer en Dick van den Dool

Geomanten Wigholt Vleer en Dick van den Dool op pad in Friesland.

Twee Nederlandse krachtplaatsen onderzoekers, Wigholt Vleer en Dick van den Dool (gaialogie/geomantie), op stap in Friesland begin jaren negentig. Deze unieke film laat de werkwijze zien van deze pioniers van het krachtplaatsen onderzoek in Nederland en Vlaanderen. Samenstelling Helen Weitenberg (1994)

Deze video met Wigholt Vleer en Dick van den Dool kun je ook on line bekijken bij Vimeo

 

innerlijke vuur

Innerlijke Aarde en innerlijk Vuur bewustzijn

Innerlijke Aarde en innerlijk Vuur bewustzijn

Fichtel2Naar aanleiding van een droom kwam ik tot een dieper inzicht in de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en aether.
Ze zijn plaatsbaar in ons energiesysteem en elk element kent een mate van ‘vervuiling’; onverwerkte ervaringen, belastingen en aanhechtingen/bezettingen.

In Nederland zijn het vooral de elementen Aarde en Vuur die onderzocht kunnen worden, daar dat de van nature ontbrekende elementen zijn in dit mooie kleine landje van water en lucht.

Zelfonderzoek is nodig om in het element Aarde te onderzoeken de aanwezigheid van vruchtbare aarde, versteende aarde en vervuilde aarde. Ik noem dat in de ring van Aarde met in haar centrum de diepe verbinding met de Planeetkern van plasma Aarde.

Door mijn tijdelijke verblijf in het Fichtelgebirge, een gebied met ‘s werelds meest diverse mineralen ondergrond is m’n vaste aarde toegenomen en de vervuilde aarde afgenomen.
Het element Aarde in het subtiele system bevindt zich meest onder de stuit tot ver onder de voeten. Daar kunnen veel verborgen zaken huizen, die door ontmoetingen met mensen, plekken of tijd fenomenen wakker worden.
De meest harde aarde in ons system zijn de tanden en dan het skelet verdienen veel aandacht.

Voor geïnteresseerden wil ik in de Paasweek een workshop geven over “innerlijke Aarde bewustzijn “geven en in de Pinksterweek; “innerlijke Vuur bewustzijn” organiseren. Heb je belangstelling, laat het me weten!

Innerlijke Aarde

Innerlijke Aarde Ontmoetingen door ondermeer
– ontmoetingen met uiterlijkegeologische kwaliteitsplekken
– Grot- ervaringen
– diepere aspekten van ‘Aarden’, incarneren
– fysieke aarde ontmoetingen in voeding en heling
– onverwerkte tijd-ruimte ervaringen verwerken
– subtiele aardewezens

Data

Aankomst; 15 april. Workshop 16 t/m 22 april (7 dagen). Vertrek 23 april

Innerlijke Vuur

Innerlijke Vuur Ontmoetingen door ondermeerinnerlijke vuur
– ontmoetingen met uiterlijke aarde-Vuurkwaliteiten plekken
– 12 aarde-vuur kwaliteiten en menselijk vuurkwaliteiten
– oude vulkanen bezoeken en zwavelbronnen
– werking van aardevuur-drinkwater
– onverwerkte tijd-ruimte ervaringen verwerken
– goed Houtvuur maken en verschillende warmtebronnen ervaren
– werkingen van subtiele vuurwezens op eigen systeem

Data

Aankomst; 3 juni. Workshop 4 t/m 9 juni (6 dagen). Vertrek 10 of 11 juni

Beide workshops vinden plaats in het geologisch rijkste gebied van Europa
Verblijf op de Naturerlebnishof in Schirnding

gaialogische ervaringstocht Excursie Friesland

Friese Geomantie

Thema 2017:  Friese geomantie

De Friese cultuur is een typisch eigen cultuurfase van dit stukje Nederland in het noorden. Het kende ook een geheel eigen geomantie van samenwerking met het water in de stedenbouw en met de waterwezens, de kosmische interactie van woonplekken met aarde-uitstroompunten en de relaties met vogels, m.n. de zwaan. De Friese bouwmeesters hadden hun totaal eigen bouwmethoden wat deels nog te herkennen is in de Friese kerken en boerderijen. De liefde voor de elementen water en lucht en het
wonen op aarde-vuurplekken als terpen. Ook specifieke menselijke eigenschappen als individualisme, oude religiositeit/spiritualiteit en plaats trouwheid

Een verder onderzoek naar de Friese elfsteden als voorbereiding van een te schrijven boek. Mogelijk in het kader van het thema in 2018 waarbij Leeuwarden culturele hoofdstad is in Europa. Wie heeft zin mee op stap te gaan bij dit onderzoek en daar aan mee te werken?

Bezoek aan de oude Berg op Texel

De oude Berg op Texel

de oude berg op TexelVoor midwinter breng ik weer eens een bezoek aan de oude berg op Texel om de “her-story” (de geschiedenis van het subtiele landschap) van het eiland te ontmoeten. Een wandeling naar dit oude steunpunt aan de Hollandse kust, een heel oude geologische kern bestaande uit een keileembult, die waard is om te ontmoeten!

Op de dag staat centraal

– Ontmoetingen met het Licht in de Aarde, op en rond de berg’

– de verschillende gezichten, kwaliteiten van het Licht in de Aarde

– luisteren naar de oude verhalen over de Friese maagden hoofdburcht, de Freyaburcht met haar ‘eeuwige Licht, en haar einde

– oude gebruiken van het aardelicht in de tijd

– de kapelplaats gewijd aan Catharina

– de oude engelensteen-plek in het bos

– de Weezenputten, de bronnen die met de Hoge Berg verbonden zijn

– bezoek aan de aardmannetjes van het eiland, de ‘sommeltjes’, de kleine mensjes die nog voortleven op een plek nu.

– de nieuwe sferen van deze tijd

– dat wat zich aandient

Ook wil ik subtiele menskundige aspecten onder de aandacht brengen, zoals: wat zijn de verschillende lagen van de nieuwe tijd in de mens

Deelname

Geef je van te voren op daar deelname beperkt is tot 12 mensen.

De bijdrage voor deelname is € 40,- en voor kinderen €10,-. Je kunt die ter plaatse betalen of tevoren overmaken NL55RABO0321706161 onder vermelding van “ Ervaringstocht Texel ”.

Hoe er te komen?

Met de auto of trein naar de bootplek bij Den Helder. De boot vertrekt om 10.30 uur.

Kom wat eerder zo uiterlijk 10.15 uur bij de bootplaats waar je voor de boot of ernaast gratis kunt parkeren.

Verzamelen bij de stoplichten naar de boot.

Op het eiland gaan we lopend naar de Hoge Berg en omgeving.

Wil je meerijden, neem dan contact met me op.

Meenemen: vooral warme buitenkleding, iets lekkers voor de gezamenlijke picknick, en eventueel een klein cadeau voor de Berg en haar subtiele werelden.